Сауната е един естествен начин тялото да се прочисти чрез изпотяване, което означава чиста и здрава кожа, отпускане на мускулатурата, отмора и премахване на стреса от различно естество. Естествените болкоуспокоителни за тялото бета-ендорфините и норепинефрини се освобождават и помагат да се почувствате свежи, бодри, изпълнени с енергия, поражда се усещане за физически и емоционален комфорт.

Един от най-разпространените видове сауни е финландската. Финландската сауна представлява помещение с температура на въздуха над 80 градуса по Целзий, която се осигурява от нагревател, върху който са положени специални камъни. Камъните се поливат с капки вода, за да се осигури влажна топлина и да се улесни изпотяването. Процедурата може да бъде и в суха сауна, просто не поливате с вода камъните. Не се препоръчва обаче обилно поливане, тъй като от високата температура може да се получи топлинен удар!

 • tooltip-image-2
 • add2-2
tooltip-image-2add2-2

Полезна информация


Полезна ли е сауната?

Отговорът е категорично ДА, стига да сте здрав човек. Естествено има и противници на това твърдение, но проблемът, както при много други неща, не е в самата сауна, а в начина , по който ние я използваме.

Какъв е ефекта от сауна?

 • Подобрява се тонуса и жизненоста на тялото.
 • Подобрява имунната система
 • Сауната помага на тялото да се поти и по този начин чрез потта се отделят токсини. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черният дроб.
 • Отпуска мускулите като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане, а също така потенето, кръвното налягане и храносмилането. Чрез загряването на тялото се подобряват тези функции.
 • В конкретни случаи сауната има сходен ефект с упражненията в залата, но без да се изразходва толкова енергия. По-добра оксидация на тъканите, намалява кръвното налягане, спомага за по-добра еластичност на артериите.
 • Подходяща е за сърдечносъдова релаксация.
 • Нагряването на тялото измества кръвта навън към кожата (за да разсее топлината), по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.
 • Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Много хора имат ниска телесна температура и по-този начин не могат ефикасно да се „борят” с различните хронични инфекции.

Отслабва ли се от сауна?

Отговорът за жалост е: НЕ. Колкото и странно да звучи това “Не”, то е вярно. Ако след процедура в сауна се претеглите, с радост ще установите, че кантарът показва от 1 до 3-4 килограма по – малко. Кратка радост, защото този резултат не фиксира трайно отслабване, а само сваляне на килограми поради изхвърлянето на вода и шлаки от тялото. Щом изпиете нужното количество вода след сауната, а трябва да пиете, телесното ви тегло ще се възстанови. Вярно, че при стоенето в сауна се изгарят калории /в зависимост от температурата и времето могат да достигнат до 500/, но не можете ежедневно да горите калории по този начин, пък и те лесно се набавят , ако се храните неправилно или вместо вода, пиете подсладени напитки. Препоръчва се в сауни на обществени места да се носи лична хавлия за сядане или лягане, въпреки че високите температури убиват голяма част от бактериите.

Преди да влезете в сауната, трябва да имате няколко неща предвид.

 • Необходимо е да сте в добро физическо състояние, за да ви бъде полезна сауната. Ако сте с температура, ако скоро сте изкарали тежко заболяване, по-добрият вариант е да изчакате възстановяването си и тогава да направите процедура в сауната. Вярно е , че престоят в нея тонизира, но само ако сте здрави. Особено рискова е процедурата за хора, които имат сърдечно-съдови проблеми. Те задължително трябва да се консултират с лекаря си дали въобще е допустимо да посещават сауна, а ако това е възможно, да се уточни времето и температурата, при които да се извърши процедурата.
 • Премерете кръвното си налягане. Знае се, че сауната понижава кръвното налягане. Ако вашето е ниско, започнете с по-ниска температура в помещението и с по- кратък престой. Постепенно ще усетите как ви действа сауната и тогава ще прецените до колко градуса е личната ви поносимост.
 • Ако за първи път посещавате сауна, не е желателно да влизате сам. По-добре си осигурете компания – по този начин ще има човек до вас, ако организмът ви не понесе топлината, а и ще си говорите с някого по време на процедурата.
 • Не влизайте в сауна, ако сте пили алкохол.
 • Свалете предварително бижутата, особено ако са от метал.
 • Вземете душ с топла вода. Ако краката ви са студени, затоплете ги на душа. Въобще основен принцип е в сауната да се влиза със затоплено тяло. Кожата трябва да е абсолютно чиста, не я мажете с кремове и лосиони. След като приключите с процедурата и вземете пак душ, ще използвате своята индивидуално насочена според типа кожа козметика.
 • По време на процедурата можете да излизате от сауната, да се охлаждате на душа. Обичайната процедура е следната: след обилно изпотяване излизате от сауната, взимате душ. като започвате от ходилата на краката и поливате нагоре, особенно ако водата е хладка или студена! Попивате тялото с хавлия, почивате 5 минути и влизате отново със суха кожа. Препоръчват се 2-3 влизания за по 5-15 минути. Времетраенето на престоя в сауната за цялата процедура е строго индивидуален, но не се препоръчва той да е повече от 60-70 минути.
 • Изберете си място в сауната (на горните редове е по-топло). Добре е с влизането да легнете, цялото тяло да е на еднаква температура, а не в седнало положение- тогава главата е на по-топло от краката. Отпуснете се и оставете топлината да проникне в тялото и спорите на кожата ви да се отворят. След няколко минути може да седнете, тогава цялото тяло вече е загряло равномерно.
 • Твърде важно е след като приключите със сауната, да пиете много вода, тъй като потенето не само обезводнява, а и се изхвърлят много минерали, които са важни за организма. Напомняме да не се замества водата с газирани и подсладени напитки, колкото и приятно да е това на вкус.
 • Не се препоръчва след сауна да се извършва и някаква тежка работа, оставете организма да се възстанови спокойно, а и да се насладите на ефекта от сауната.
 • Ако имате някакви притеснения, по добре е да се посъветвате с лекар, преди да посетите сауна.